Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, vrijwilligers en bestuur) met een klacht of een vraag. Hij of zij biedt een luisterend oor, geeft raad en verwijst door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseert en stimuleert hij/zij de vereniging om preventieve maatregelen te nemen.

De VCP is onafhankelijk! Hij/zij is weliswaar aangesteld door het bestuur, maar opereert binnen de vereniging volstrekt neutraal, onafhankelijk en vertrouwelijk. De VCP is geen lid van het bestuur, noch van een commissie of werkgroep.

De VCP:

  • is aanspreekpunt voor alle leden aangaande klachten en incidenten die te maken hebben met seksuele en andere vormen van intimidatie of ongewenst gedrag;
  • draagt actief en preventief bij aan een veilig sportklimaat binnen de vereniging;
  • heeft in beginsel geen meldplicht aan het dagelijks bestuur, tenzij het een zodanig incident betreft dat het belang van de vereniging in het geding is, dan wel aangifte bij de politie aan de orde is;
  • rapporteert jaarlijks aan het dagelijks bestuur anoniem over aantal en aard van klachten.  

De VCP bij BC Trilan

Mijn naam is Sandra Urbach en ik ben 39 jaar oud. Ik heb van kinds af aan badminton gespeeld, eerst bij BC ESPE Heerlen en daarna bij BC Victoria Hoensbroek; tot 2010 heb ik bij laatstgenoemde club in de eredivisie gebadmintond.

Het bestuur van BC Trilan heeft mij benaderd met de vraag of ik, gezien mijn achtergrond als (huis)arts, vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de club wil worden. Signalen van, zorgen over en ervaringen met grensoverschrijdend gedrag, op welk vlak dan ook, kunnen met een VCP op vertrouwelijke basis bespreekbaar worden gemaakt. De rol van VCP is er een die vermoedelijk steeds belangrijker zal worden, ook in het verenigingsleven. Persoonlijk vind ik het ontzettend belangrijk dat elk clublid onbezorgd kan sporten en elke vrijwilliger onbezorgd een steentje kan bijdragen. Ik voel mij dan ook geroepen om de functie van VCP binnen BC Trilan op me te nemen, en bedank het bestuur voor het vertrouwen in mij.

GA HET GESPREK AAN
Om extra handvatten te krijgen, zal ik de scholing VCP vanuit NOC*NSF Centrum Veilige Sport Nederland op een nog nader te bepalen datum gaan volgen. Mede daardoor hoop ik als VCP op een zorgvuldige, integere en laagdrempelige manier van betekenis te kunnen zijn voor wie daar behoefte aan heeft. Laten we vooral samen het gesprek aangaan. Schroom niet om contact met mij op te nemen als je binnen de club te maken hebt (gehad) met welke vorm van grensoverschrijdend gedrag dan ook en je dit in vertrouwen met mij zou willen delen (eventueel anoniem); ik zal een luisterend oor bieden en indien gewenst met je meedenken en ondersteunen in eventuele vervolgstappen.

EXTERNE VCP
Voel je er meer voor om bij een externe vertrouwenscontactpersoon (dus buiten BC Trilan om) melding te maken van grensoverschrijdend gedrag, dan kan dat uiteraard ook, via Centrum Veilige Sport Nederland (https://centrumveiligesport.nl/contact, o.a. anoniem via chat FIER of per telefoon).

MIJN-CONTACTGEGEVENS
Telefoonnummer: 06-25123893
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook ben ik persoonlijk aan te spreken in de sporthal voor het plannen van een gesprek

 

 

Visit fbetting.co.uk Betfair Review