Jeugd

Wilt u meer informatie over BC Trilan, bezoek ons op één van onze speelavonden of neem contact op met het secretariaat of ons verantwoordelijke bestuurslid.

BC Trilan heeft een grote jeugdafdeling, waarbij de jeugdspelers verdeeld zijn over drie verschillende groepen, te weten Jeugdcompetitie, Jeugdrecreatie en de Bad-mini-ton. De Jeugdcompetitie kan onderverdeeld worden in twee subgroepen, U11-U13 en U15-U17. Belangrijk speerpunt van BC Trilan is dat alle leden, dus ook de jeugdspelers, de mogelijkheid moet hebben om twee keer per week te trainen. Op die manier krijgen de kinderen een veel duidelijker beeld van de mooie badmintonsport waar ze hopelijk nog jarenlang plezier van ondervinden.

Jaarlijks organiseert BC Trilan ook een aantal activiteiten naast de badmintonbaan. De bioscoopfilm rondom Sinterklaas, de Trilan Jeugddag of zelfs het Jeugdkamp, altijd is er wel iets te doen voor onze jeugdleden. Een ander belangrijk speerpunt van BC Trilan is dat we proberen alle jeugdtrainers vanuit het eigen ledenbestand proberen aan te stellen. Dit zijn meestal competitiespelers die hun eigen kennis als speler proberen door te geven aan de spelers van de toekomst. Door deze jeugdtrainers goed te begeleiden hopen we ook hiermee potentiële seniorentrainers op te leiden.

 

Bad-Mini-Ton
De bad-mini-ton groep, voor beginnende jeugd van vijf tot en met elf jaar, traint op dinsdag in sporthal Ter Waerden en op donderdag in sporthal Strijthagen. Om de beginselen van de badmintonsport zo goed mogelijk bij te brengen, is er een intensieve begeleiding door twee tot zelfs vier trainers per training. Startend met spelvormen met alleen een shuttle of alleen een racket tot en met het uitvoeren van een eerste simpele oefening op de badmintonbaan met een normaal badmintonbaan. Daartussen is alles mogelijk. Vanuit de bad-mini-ton volgt vervolgens doorstroming naar de jeugdrecreatie of jeugdcompetitie groepen. Hierbij wordt altijd goed gekeken naar de mogelijkheden en wensen van de jeugdspeler.

De trainers krijgen assistentie van (jeugd)competitiespelers om zoveel mogelijk aandacht te kunnen geven. Honderden shuttles liggen tijdens zo'n training op de banen. Het eerste begin is altijd moeilijk, zeker als een shuttle hoog uit de lucht komt vallen. Daarvoor is een goede oog-hand coördinatie zeker wel nodig, en dan moeten de benen ook nog eens meewerken. Maar het mooie is, ook dat leren de kinderen tijdens de trainingen van de bad-mini-ton.

Speciaal voor deze doelgroep geeft BC Trilan op de Landgraafse basissscholen introducerende clinics om zo veel mogelijk kinderen kennis te laten maken met de badmintonsport. Om het goed te doen is dat dan meteen een blok van meerdere lessen. Natuurlijk volgt als afsluiting altijd een uitnodiging om eens te komen kijken bij BC Trilan, van de strippenkaart op de flyer wordt veelvuldig gebruik gemaakt. In het voorjaar vinden er voor onze beginnende jeugdleden een aantal regionale toernooien (J5 Springplankcircuit) plaats waarbij de bad-mini-tonners kunnen wennen aan het spelen van officiële wedstrijden.

Jeugdrecreatie
De jeugdrecreatie groep speelt op dinsdag in sporthal Ter Waerden en op donderdag in sporthal Strijthagen. Deze jeugd, van 11 jaar tot 18 jaar, beoefent de badmintonsport voornamelijk voor de ontspanning en de gezelligheid. Toch krijgen ook deze spelers een basistraining aangeboden. Tijdens beide trainingen worden oefeningen gespeeld die een vast onderdeel van de training zijn.

Gedurende het seizoen worden ook interne toernooien georganiseerd, zoals het Intern Kersttoernooi. Natuurlijk kan er ook deel genomen worden aan de Trilan Clubkampioenschappen. Een gedeelte van deze spelers gaat dan ook daadwerkelijk vol overgave de strijd aan met de ervaren competitiespelers. Maar wat de resultaten ook zullen zijn, de gezelligheid is altijd net zo belangrijk!

Jeugdcompetitie
De jeugdcompetitie groep is de prestatieve jeugd, die ingedeeld op niveau (en leeftijd) wekelijks wedstrijden speelt tegen teams van andere badmintonclubs. Van deze spelers verwacht BC Trilan dat zij twee keer per week de trainingen in sporthal Ter Waerden en sporthal Strijthagen bijwonen. Talent, inzet, aanwezigheid, resultaten en samenwerking zijn noodzakelijk om competitiewedstrijden te winnen. Voor een speler uit de bad-mini-ton of jeugdrecreatie wordt continue gekeken of zo'n jeugdspeler in aanmerking komt voor het spelen van jeugdcompetitie. Natuurlijk altijd in onderling overleg met de ouders en het kind zelf.

Om zo'n overstap naar jeugdcompetitie goed te maken, zorgen wij altijd voor goede afspraken gericht op het individu. De thuissituatie is hierin zeer belangrijk zodat niet alleen de speler kan groeien naar volwaardig competitiespeler, maar dat ook de ouders alles in het werk kunnen stellen hun zoon of dochter om alle trainingen en wedstrijden te laten bijwonen. Na ongeveer een jaar wordt er dan pas overgestapt naar alle vaste momenten voor een jeugdcompetitiespeler.

Naast het spelen van competitie vindt BC Trilan het ook belangrijk dat competitiespelers mee doen aan toernooien. Daarvoor worden jaarlijks drie jeugdranglijsttoernooien geselecteerd waar de spelers gezamenlijk aan deelnemen. Ook het deelnemen aan de interne Clubkampioenschappen van BC Trilan hoort erbij. Natuurlijk is er niets mooier dan na een een lang en zwaar seizoen met moeilijke wedstrijden je zelf kampioen te mogen noemen! De begeleiding van de ervaren trainers is een belangrijk streven van BC Trilan. Maar de medewerking en hulp van ouders is hierbij noodzakelijk. Daarom worden zij ook bijvoorbeeld ingezet tijdens de wedstrijden, alle mentale steun is natuurlijk welkom op zo'n moment. Daar krijgen de ouders ook, indien gewenst, een snelcursus wedstrijdbegeleiding. BC Trilan steekt dus ontzettend veel tijd en moeite in de jeugdopleiding!